недеља, 26. новембар 2017.

Minjoni br. 4


Jednostavno ne volim da dajem nazive kolačima i tortama. Muka živa! U bilo kojoj drugoj situaciji vrlo je teško zaustaviti me u priči, naročito kad  uhvatim zalet, ali kad dodje do ove muke, onda se zagrcnem. I tako će ubuduće moji minjoni umesto imena imati broj. Moja kreativnost se tako ovde ispoljila u punoj meri...

E sad, neko će reći "i ovi kao i svi ostali", ja ću reći "i ovi su priča samo za sebe". Priča vrlo slična onim prethodnim: recept od Mignone malo preradjen (ali ne i doradjen jer nema tu šta da se doradjuje ;) ) i dobila se jedna diiiiiiiivna, meka, ma beskrajno meka i sočna korica koja u kombinaciji s nekim aromatičnim crvenim džemom i tamnom čokoladom čini dobitnu kombinaciju za ovu poslasticu. 

Ovi minjoni su još jedan dokaz da se dobar i fin kolačić može spremiti i bez oraha, badema ili lešnika. 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
60 g bele čokolade
60 g maslaca
70 g brašna

Za filovanje:
bilo koji crveni džem ili marmelada, ja sam stavljala marmeladu od jagoda.

Za čokoladni preliv:
150 g čokolade
6 kašika ulja
30-tak grama maslaca

Za ukrašavanje:
1 štangla mlečne čokolade
1 kašika ulja
malo srebrnog ili zlatnog kolačarskog praha

ili bilo šta drugo što vama odgovara



Belu čokoladu otopiti zajedno sa maslacem i ostaviti sa strane da se prohladi, ali nikako ne dozvoliti da se i stegne.

Veliki pleh od rerne dimenzija 30x40 cm obložiti papirom za pečenje.

Rernu uključiti da se zagreje na 180C.

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti penasto, dodati šećer i mutiti još minut-dva da se šećer otopi. Zatim dodati žumanca i na kraju brašno. Rastopljenu čokoladu u maslac pažljivo umešati brašno. Sipati u pleh vodeći računa da je testo ravnomerno rasporedjeno. Peći na 180C oko petnaestak minuta, da kora blago porumeni.

Pečenu koru sa sve pek papirom odmah izvaditi iz pleha i iseći na tri trake širine otprilike 13 cm. Svaku traku pažljivo odvojiti od papira za pečenje i ostaviti ih da se dobro ohlade.

Hlade kore nafilovati crvenim džemom po izboru a gornju koru ne filovati. Blago pritisnuti da se kore slepe i ostaviti da se dobro rashlade, najbolje bi bilo uviti ih u streč foliju u istaviti ih u frižideru, da prenoće.

Kolače seći na kocke dimenzije 2x2 cm, ako volite veće minjone secite veće kocke :) Testo se savršeno seče, kao da nož vučete kroz puter! Još tad sam znala da će ovaj kolač da bude fantastičan!


Na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu sa uljem i maslacem, treba da bude sasvim tečna. Svaki minjon staviti položiti na viljušku i pomoću kašike ga prelivati čokoladom iznad šerpice. Viljuškom blago udariti o ivicu šerpice da se otrese višak čokolade, te prelivene minjone redjati na pek papir. Ostaviti da se čokolada sasvim stegne, što u ovo doba godine bude očas posla. Gotove minjone pažljivo odvojiti od papira a višak čokolade na dnu ukloniti nožićem.


Ako ste raspoloženi za malo šaranja kolača onda jednu štanglu mlečne čokolade otopite s malo ulja, sipajte u kesu za zamrzivač, čačkalicom probušite dno kese i išarajte kolače dijagonalno. Odozgo pospite malo srebrnog ili zlatnog kolačarskog praha i imaćete, pored raja za nepca, i raj za oči - pravi praznični minjon!

S druge strane, možete ih ukrasiti kako god želite, bar vam je tu nebo granica. <3<3<3

Ako ste samo za trunčicu pomislili da su slični onim belim minjonima sa želeom od malina, onda ste se prevarili. Testo je sasvim drugačije, kao što sam već rekla, vrlo meko i sočno. A ono što mi se kod minjona najviše svidja je što čokoladna korica svu tu mekoću i sočnost čuva danima.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар